Emotii si amintiri de Paste

După multe reproșuri din partea fiicei mele, dar după o absență motivată de o perioadă destul de aglomerată la job și de câteva probleme minore de sănătate, azi m-am așezat în fața laptop-ului pentru a vă povesti despre o imagine care mă urmărește încă de pe vremea când Giulia era de vârsta nepoatei mele.

Suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru Sfânta Sărbătoare de Paști. Fiecare gospodină are o perioadă foarte încărcată cu tot felul de activități, chiar dacă jumătățile noastre nu recunosc asta până în adâncul sufletului. Unele dintre noi, mai norocoase, au parte de ajutorul lor substanțial, altele însă…mai ghinioniste la capitolul ăsta.

Casa e pregătită de sărbătoare. Ouăle roșii sunt aranjate frumos în coșuleț, vopsite încă de joi seara (conform tradiției). Mă îmbie mirosul cozonacului proaspăt scos din cuptor (din care voi gusta însă abia diseară după slujba de Inviere) și cu un zâmbet cald pe chip mă năpădesc amintirile… îmi amintesc, ca în fiecare an în această perioadă, de întregul proces al vopsirii ouălor, la care participau trei generații, mama mea, eu și Giulia… care era atât de încântată că este “cooptată” în echipă… atât de fericită că ei îi revenea sarcina de aduna frunzulițe de prin curte (pentru a vopsi ouăle cu model, cu vopsea  și frunze legate în dresuri), încât nu cred că își mai amintește acum, de câte ori fericirea i-a fost umbrită de lacrimile de pe obraji, pentru că mult mai târziu a putut face diferența dintre urzici și alte plante…  Nu pot să vă spun cât de mândră sunt de fiica mea azi, când a devenit o gospodină desăvârșită, cu normă întreagă… Este un adevărat privilegiu să fii oaspetele ei la masă.

Nu știu câte dintre tinerele gospodine se mai încumetă azi să vopsească ouă, sau să facă cozonaci, atâta timp cât mamele lor sunt încă în putere și le ajută. Trebuie să recunosc că eu am făcut primii cozonaci abia după ce s-a căsătorit Giulia. Dar dacă ești pasionată de “bucătărie”, nu ezita să-i implici pe cei mici în aceste activități.

Decât să vopsești plictisită, singură, ouăle pentru Paști, mai bine te bucuri de aceste momente împreună cu cei mici… Poți să-ți imaginezi ce bucurie și cât de mândri vor fi când vor prezenta oaspeților voștri operele de artă realizate de ei??? Trebuie, însă, să nu uitați să le povestiți câte ceva, pe înțelesul lor, despre semnificația ouălor vopsite și despre povestea acestei sărbători frumoase, pentru că peste ani… toate acestea vor fi niște momente neprețuite pe care viața le va transforma în amintiri de neuitat.

new-doc-2017-04-15-21-45-49_1

Comments

comments

Recent Posts

Leave a Comment